Přemrzlá úroda hlívy! Jíst či nejíst?

U plodnic hlívy ústřičné rostoucích v listopadu či později nebývá neobvyklé, že v průběhu růstu zasněží nebo zmrznou. Pěstitelé bývají pak na vážkách jak s takovou hlívou naložit. Jako správní houbaři totiž ctí dobré pravidlo, že zmrzlé houby se nesbírají...

Přemrzlé lesní houby jsou skutečně nekonzumovatelné, protože po zmrznutí odumřou a roztálé se zkazí. U hlívy je to ovšem jinak. Je to houba podzimní a časně zimní a jako taková je chladu dokonale přizpůsobená. Dokonce obsahuje ve svých buňkách takovou "nemrznoucí směs". Po rozmrznutí pak může pokračovat v růstu. Podobně se chovají i jiné druhy dřevokazných hub. Příkladem za všechny je známá penízovka sametonohá. 

Rozhodující je stav hlívy po rozmrznutí. Je-li pevná a pružná, potom je živá a lze ji bez rizika sklidit a konzumovat. Vodnatá a měkká přemrzla už několikrát a ke sklizni se nehodí.


 

Ještě více po lopatě lze napsat, že lehce přemrzlá hlíva je stále živá. A CO JE ŽIVÉ, TO NENÍ ZKAŽENÉ. Dobře je to vidět na fotografiích, kde hlíva pěstovaná na dřevě postupně zasněžila, dorostla sklizňové velikosti, byla překryta ledovkou a nakonec snědena bez jakýchkoli neblahých následků.

Zasněžená a zamrzlá hlíva ústřičná je v tomto případě vhodná ke sběru a konzumaci

 

Hlíva ústřičná pod ledem

Hlíva ústřičná po rozmrznutí nadále roste

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení