Hlíva černoška nebo hlíva běloška?

Začátečníci, kteří vypěstovali svou první hlívu, mívají občas smíšené pocity. Mají radost, že "něco" vyrostlo. Ale tu radost kalí skutečnost, že to "něco" vypadá jinak než hlíva, kterou znají z plastových misek nabízených v obchodech. Výpěstek má tmavou barvu - hnědou, tmavě šedou, někdy až černou, jen ne tu známou světlounce našedlou. 

Hlíva tmavá vs světlá

 

Vysvětlení je prosté a podle "hlívy černošky a bělošky" si ho snadno zapamatuje každý.

 

Povrch hlívy ústřičné totiž reaguje na světlo podobně jako lidská kůže na slunce. 

Dostatek světla = hlíva černoška.  Málo světla = hlíva běloška.

 

Zbarvení nemá žádný vliv na kulinární využití, je to záležitost pouze vzhledová. Proto jsou průmyslově pěstované hlívy světlé. Producenti svítí v pěstebních halách tou nejnižší možnou intenzitou, aby šetřili náklady za elektřinu. Venku na přirozeném světle rostou hlívy tmavé.

Pokud je tedy vaše hlíva černoška, radujte se. Je to hlíva zdravá a naducaná. Taková, jakou tvoří jen příroda.